به گزارش پایگاه خبری تحلیلی آفتاب جنوب،انفجار و آتشسوزی چاه نفتی میدان رگ سفید2 درگچساران که موجب آتشگرفتن دکل حفاری ۹۵ فتح شده بود، هنوز بعد از گذشت چندروز آتش در محل حادثه زبانه میکشد،در این حادثه که حدود ساعت ۱۳ روز دوشنبه ۷ آبان ماه به وقوع پیوست دو نفر از کارکنان شرکت ملی حفاری ایران نیز جان خود را از دست دادند.
گروههای عملیاتی و پشتیبانی شرکت ملی حفاری ایران و واحدهای پشتیبانی، امدادی و آتش نشانی شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران در موقعیت چاه ۱۴۷ میدان رگ سفیدحضور دارند و همچنان عملیات مهار آتش چاه در جریان است.
اگرچه به علت شرایط خاص طبیعت منطقه، وقوع حادثه و همچنین دلایل فنی از جمله فشار بالای مخزن، شاهد آتش سوزی متفاوتی هستیم اما این حوادث در صنعت نفت کشور بی سابقه نیست و انشاءالله با امکانات تعریف شده و کار تیمی مناسب، عملیات مهار حریق به خوبی پیش خواهد رفت.
این درحالی است که در حادثه مهار چاه شماره ۲۴ میدان "نفت شهر" به طور متوسط دقیقه ای ۱۸ هزار لیتر و ساعتی بالغ بر یک میلیون لیتر آب برای انجام عملیات کولینگ و خنک سازی محیط برای انجام علیات مهار چاه مصرف می شد که با فرض استفاده از همین میزان آب برای مهار چاه شماره ۱۴۷ (با احتساب انجام روزانه ۱۲ ساعت عملیات) به طور متوسط روزانه به ۱۲ تا ۱۳ میلیون لیتر آب نیاز است.
به عبارت ساده تر اگر بخواهیم این میزان آب را تامین کنیم باید روزانه ۴۰ دستگاه تریلی با ظرفیت ۳۰ هزار لیتر آب را به محل حادثه منتقل کنند که تامین این میزان آب مهار چاه سرکش شماره ۱۴۷ رگ سفید را با چالش های جدی روبرو کرده است.
از سوی دیگر با توجه به موقعیت جغرافیایی صرفا انجام عملیات حفاری در جوار چاه آسیب دیده به نظر می رسد عملیاتی زمان بر و هزینه بر باشد و تاکنون کارشناسان ستاد مدیریت بحران بر روی سناریوی استفاده از آتی واگن عملیات تزریق گل حفاری با فشار بالا از طریق دهانه چاه (مشابه عملیات چاه ۲۴ نفت شهر) حساب کرده اند، سناریویی که قرار است تا با حضور معاون تولید شرکت نفت بررسی و در صورت تائید برای اجرای تصویب شود.
3 تیم فنی تخصصی در موقعیت دکل 95 رگ سفید
به گفته سعید قربانی دبیر کمیته مدیریت بحران شرکت ملی حفاری ایران،3 تیم فنی تخصصی در موقعیت دکل 95 رگ سفید تشکیل شدندکه این تیمهای تخصصی از سوی سپهر سپهری مدیرعامل و رئیس کمیته مدیریت بحران شرکت تشکیل و بلافاصله کار خود را آغاز کردند.
وی افزود:سرپرستی این تیمها را معاونان مدیرعامل درعملیات حفاری، خدمات تخصصی و مدیریت پروژههای حفاری برعهده دارند.
وی با گرامیداشت یاد و خاطره جان باختگان این حادثه افزود: تمامی کارکنان دستگاه حفاری 95 فتح و نیروهای اعزامی در سلامت کامل بسر میبرند وهم اکنون عملیات مهار چاه با تلاش و همت مضاعف کارکنان در جریان است.
محسن دلاویز نماینده ویژه وزیر نفت در محل حادثه دکل ۹۵ شرکت ملی حفاری از همه نهادها و دستگاههایی که برای کمک در این حادثه اعلام آمادگی کردند قدردانی کرد و افزود: تجهیزات مناطق نفتخیز جنوب و شرکت ملی حفاری برای مهار آتش سوزی مناسب وهمه تمهیدات لازم اندیشیده شده است.
کار سخت و پیچیده است
به گفته وی، میان همه آنان که در این شرایط در تلاش برای ساماندهی اوضاع و مهار آتش هستند، همدلی و همبستگی خاصی وجود دارد و با تقسیم وظایف، اقدامات مقتضی با جدیت در دستور کار قرار گرفته است،کار سخت و پیچیده است، اما عزم همکاران صنعت نفت بر این سختیها فائق میآید.
مهار کامل به ٥٠ تا ٦٠ روز زمان نیاز دارد
نماینده ویژه وزیر نفت در حادثه دکل ۹۵ شرکت ملی حفاری درباره برآورد زمانی مهار آتش سوزی گفت: با توجه به کوهستانی بودن منطقه و نبود جادههای مناسب برای حمل تانکرهای آب و دیگر تجهیزات، پیشبینیها حاکی از آن است مهار کامل این حادثه به ٥٠ تا ٦٠ روز زمان نیاز دارد.
دلاویز عنوان کرد:هر دو روش مهار آتش از پایین با ایجاد چاههای انحرافی و مهار از بالا با ایجاد استخر آب برای جلوگیری از فوت وقت در دستور کار قرار گرفته است.
وی با اشاره به حضور معاون امور تولید شرکت ملی نفت، مدیران عامل شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب، شرکت ملی حفاری، شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران و دیگر عوامل اجرایی و عملیاتی در منطقه و پایش مستمر شرایط، افزود: دلایل فنی چرایی وقوع حادثه در حال بررسی، اما اولویت کنونی، مهار آتش است.
حضور وزیرنفت درمنطقه رگ سفید
دلاویز با اشاره به پیگیریهای مستمر وزیر نفت و ارائه گزارشها به وی، یادآور شد:افزون برآنکه مهندس زنگنه بنده را به محل حادثه اعزام کردند و شرایط را رصد میکنند، در روزهای آینده برای پیگیری روند عملیات مهار آتش به منطقه میآیند.
وی همچنین درباره میزان خسارت وارد شده نیز گفت: بررسی ابعاد حادثه و الزامات پیش رو به منظور ساماندهی شرایط در کوتاهترین زمان ممکن در دستور کار قرار دارد اما برای تعیین خسارت باید منتظر برآوردهای بعدی کارشناسان بود.
وی با بیان اینکه باوجود تلخیهای این حادثه، همدلی ایجاد شده از صحنههای زیبای فراموش نشدنی است، از این رو باید از همراهی همه دست اندرکاران این عملیات قدردانی کرد.
دلاویز گفت: هر حادثه ای که سبب جانباختن کارکنان شریف صنعت نفت شود دردناک و غیر قابل جبران است و بی تردید قهرمانان واقعی این صحنه دلخراش، آقایان "فرزاد ارزانی" و "محمد سلیمی" بودند که شجاعانه و متعهدانه تا آخرین لحظات تلاش کردند تا مانع این حادثه شوند که روحشان شاد و یادشان گرامی باد.
وی یادآور شد:در این حادثه چهار تن نیز مصدوم شدند که سه تن به صورت سطحی درمان شدند و چهارمین نفر نیز ساعتی پیش از بیمارستان مرخص شد.
دکل 95 رگ سفید ظهر یکشنبه 7 آبان ماه در حین عملیات حفاری به علت فوران گاز از کنترل خارج و منجر به سوختن دکل 95 فتح شرکت ملی حفاری شد؛ در این حادثه دو نفر از کارکنان عملیاتی شرکت به نامهای فرزاد ارزانی بیرگانی و محمد سلیمی چگینی جان باختند.
میدان نفتی رگسفید از میدانهای نفتی جنوب غربی ایران است، که در نزدیکی زیدون در استان خوزستان قرار دارد و در فاصله ۱۵۰ کیلومتری از جنوب شرقی اهواز و ۴۰ کیلومتری امیدیه واقع است و از روستای داربهاره در زیدون تا نزدیکی دیلم گسترده است.
میدان نفتی رگ سفید در سال ۱۳۴۳ کشف شد. این میدان پس از میدان نفتی پازنان، دارای بزرگترین حجم کلاهک گازی، در میان میادین نفتی ایران است. حجم ذخیره درجای نفت خام میدان رگسفید ۱۶٫۵ میلیارد بشکه برآورد میشود و حجم ذخیره درجای گاز طبیعی این میدان نیز معادل ۵۴٫١۶ تریلیون فوت مکعب است.
بهره برداری از بخش غربی میدان (رگ سفید-١) توسط شرکت نفت و گاز آغاجاری و بهره برداری از بخش شرقی میدان (رگ سفید-2) توسط شرکت نفت و گاز گچسارن انجام می پذیرد.
انتهای پیام/م
نظرات کاربران