نظرسنجی

عملکرد شورای ششم دوگنبدان را تا کنون چگونه ارزیابی می کنید؟
5. مرداد 1401 - 9:45
۳۰۴ نفر از رزمندگان میهن در عملیات مرصاد به درجه رفیع شهادت نائل آمدند و بنابر اعتراف منافقین در نشریه مجاهد در این عملیات بیش از ۲۰۰۰ نفر از افراد منافقین به هلاکت رسیدند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی آفتاب جنوب، تقویم‌ها تاریخ انجام عملیات مرصاد را پنجم مردادماه 67 ثبت کرده‌اند اما آن چنان که از واقعیت امر برمی آید، ستون نفاق در بعد از ظهر سوم مردادماه 1367 از مرز خسروی عبور می‌کنند و مسیر شرق را در پیش می‌گیرند، آنها که نام عملیات‌شان را "فروغ جاویدان" گذاشته بودند، تصمیم داشتند 24 ساعته به تهران برسند و نظام اسلامی را ساقط کنند! خیالی واهی که در برابر پاتک قدرتمند رزمندگان تحت عنوان عملیات "مرصاد" رنگ باخت و عمده نیروهای نفاق به هلاکت رسیدند.

اگرچه "مسعود رجوی"،رئیس سازمان مجاهدین خلق در شب آغاز عملیات گفت بود:"بر اساس تقسیمات انجام شده، ۴۸ ساعته به تهران خواهیم رسید... کاری که ما می‌خواهیم انجام دهیم در حد توان و اشل یک ابرقدرت است؛ چون فقط یک ابرقدرت می‌تواند کشوری را ظرف این مدت تسخیر کند... از پایگاه نوژه هم ترسی نداشته باشید؛ هر سه ساعت به سه ساعت دستور می‌دهم هواپیماهای عراقی بیایند و آنجا را بمباران کنند. پایگاه هوایی تبریز را هم با هواپیما هر سه ساعت به سه ساعت مورد هدف قرار خواهیم داد... علاوه بر آن، ضدهوایی و موشک سام ۷ هم که داریم... هوانیروز عراق تا سرپل ذهاب به‌همراه ستون‌ها خواهد بود. از نظر هوایی ناراحت نباشید چون هواپیماهای عراقی پشتیبان ما هستند و تمام ماشین‌ها به صورت ستون حرکت می‌کنند."

در حقیقت عملیات مرصاد، پاتک نیروهای ایران اسلامی در پاسخ به عملیات "فروغ جاویدان" است و سرانجام عملیات مرصاد در پنجم مرداد ماه ۶۷، با رمز "یا علی بن ابیطالب(ع)" و به منظور مقابله با نیروهای منافقین در منطقه اسلام‌آباد غرب و کرند غرب در استان کرمانشاه، آغاز شد.

در این عملیات نیز نظامیان ایران ابتدا منتظر شدند تا منافقین به اندازه کافی در داخل خاک ایران نفوذ کنند تا از برد پشتیبانی عراقی‌ها خارج شوند، آن‌ها ابتدا نیروهای چترباز را در پشت سر منافقین پیاده کردند، سپس هواپیماهای اف-۴ نیروی هوایی ایران ستون زرهی آنها را بمباران کردند و در ادامه بالگردهای نیروی زمینی ارتش با سلاح‌های ضد تانک به ستون زرهی منافقین یورش بردند. در این هنگام پیشروی مزدوران بعثی متوقف شد. در انتها نیروهای زمینی ارتش و سپاه به باقی‌مانده منافقین حمله کردند و برخی منابع تعداد کشته‌های آنان را در این عملیات بین ۱۶۰۰ تا ۲۰۰۰ نفر ذکر کردند.

عملیات مرصاد به فرماندهی سپاه پاسداران و با پشتیبانی هوانیروز ارتش از سه محور آغاز شد که محور چهارزبر لشکر تازه‌تاسیس ولی امر با استقرار روی ارتفاعات تنگه چهارزبر و اجرای آتش راه پیشروی قوای زمینی منافقین را در جاده اسلام آباد کرمانشاه صد کرد.

در محور اسلام‌آباد تیپ نبی اکرم متشکل از سه گردان از پاسداران کرمانشاه و تیپ مسلم بن عقیل( پاسداران سومار) به سرعت وارد اسلام‌آباد شدند و پیشاپیش آنها یک گردان از پاسداران اسلام‌آباد که به شهر آشنایی کامل داشتن به شهر نفوذ کرده و سازمان قوای منافقین را بر هم زدند.منافقین برای جبران خسارتها دو تیپ از نیروهای خود را از محور حسن‌آباد فراخواندن تا با حملات نیروهای خودی مقابله کنند.

در محور جاده قلاجه نیروهای "لشکر ۲۷ محمد رسول الله "از سراهی غرب اسلام آباد وارد کارزار شدند طوری که منافقین را دور زدند و تلفات زیادی بر آنها وارد ساختند سرانجام منافقین که در محدوده کوچکی از اسلام‌آباد تا تنگه چهارزبر به محاصره در آمده بودند  تلفات فراوانی متحمل و منهدم شدند و برخی نیز به سمت عراق گریختند.

سردار محمد ارشادی از فرماندهان دوران دفاع مقدس در گفتگو با این پایگاه خبری در خصوص زوایای پنهان عملیات مرصاد گفت: ببینید بعد از پذیرش قطعنامه توسط جمهوری اسلامی ایران، ارتش عراق با همه یگان های خود مجدد به جنوب کشورمان حمله کرد و جنگ بسیارشدید و سختی درمحورهای جنوب مخصوصا محور خرمشهر، کوشک، طلاییه و جاده خرمشهر به اهواز در جریان بود.

وی افزود:بنابراین دشمن در بعضی محورها پیشروی کرد و حتی در محور خرمشهر به اهواز تا پادگان حمید پیشروی کرده بود درحالی که این شرایط سخت و حساس باعث شده بود تا همه یگان ها و نیروهای موثر و تاثیرگذار جنگ هم به جنوب بیایند و محورهای غرب خالی بماند.

ارشادی در ادامه تصریح کرد:درچنین اوضاع و احوالی سران منافقین فرصت را مناسب دیدند و با کمک رژیم بعث عراق حدود ۱۵هزار نفر نیرو از زن و مرد آماده کرده و به آنها اعلام داشتند که نیروهای مسلح ایران به علت حملات اخیر ارتش عراق کاملا از هم پاشیده است و مردم ایران هم آماده استقبال از ما هستند و ما وقتی به کرمانشاه برسیم مردم به ما ملحق می شوند و نیز اعلام کردند ما جشن پیروزی را در میدان آزادی تهران می گیریم.

وی توضیح داد:با این وجود نیز کاروان منافقین در عصر روز سوم مردادماه به راه افتاد و از"تنگه پاتاق" وارد ایران شد، آنها با پشتیبانی همه جانبه ارتش رژیم بعث عراق موفق شدند خط اول ما را شکسته و با بمباران شدید نیروی هوایی عراق پیشروی خود را ادامه دهند که با تصرف "سرپل ذهاب" از آن عبورکرده و به سمت "کرند غرب" ادامه مسیر دادند که در ادامه پیشروی خودشهر"کرند" را تصرف و به سمت اسلام آبادحرکت کردند.

این فرمانده دوران دفاع مقدس ادامه داد: اسلام آباد در سه راهی قصرشیرین_اهواز_کرمانشاه واقع شده که تصرف آن مسیرکرمانشاه به اهواز را مسدود می کرد،با این وجود منافقین به اسلام آبادغرب رسیدند و برخلاف انتظار که فکر می کردند مردم با قربانی گاو و گوسفند به استقبالشان می آیند مردم مومن و انقلابی اسلام آباد به مقابله با آنها پرداختند هرچند نهایتا اسلام آباد هم سقوط کرد و منافقین جنایت وحشیانه ای در این شهر انجام دادند و مردم را قتل عام کردند و حتی به بیمارستان امام خمینی(ره) شهر وارد شدند و مجروحین را هم به شهادت رساندند.

ارشادی افزود:با این حال سازمان منافقین که روزی برای عوام فریبی خود را محور مبارزه با دشمنان خلق مسلمان ایران و نیز آمریکا معرفی می کرد، درحساس ترین زمان و تاریخی ترین لحظات مردم ایران؛ باصدام جنایتکار هم پیمان شدند و به سوی مردم مسلمان و انقلابی کشورمان آتش گشودند.

وی تصریح کرد:این درحالی بود که باسقوط اسلام آباد،کرمانشاه نیز کاملا به هم ریخته بود و رادیو منافقین مرتب اعلام می کرد فردا به سوی کرمانشاه حرکت خواهیم کرد،جو بسیارمتشنج شده و نیز پریشانی و اضطراب در مردم ایجاد شده بود.

این فرمانده دوران دفاع مقدس اظهار کرد:با این وجود نیز منافقین برای رسیدن به کرمانشاه حتما باید از گردنه  "چهار زبر" در۳۴ کیلومتری کرمانشاه عبور می کردند لذا تعدادی از یگان ها درگردنه چهارزبر مستقرشدند و به محض رسیدن ستون منافقین به گردنه ، بالگردهای هوانیروز و هواپیماهای نیروی هوایی هم وارد عمل شدند و جهنمی برای آنها ایجاد کردند.

ارشادی گفت:با این حال نیز در مدت زمان کوتاهی جاده انباشته شد ازخودروها و نفربرها و ادوات سوخته شده منافقین، نیروهای مردمی منطقه و یگان هایی که از جنوب به غرب رسیده بودند هم وارد عمل شدند و راه عقب نشینی آنها را بستند و لذا برخی به روستاها پناه بردند و بعضی با خوردن قرص "سیانور"خودکشی کردند و جاده هم پرشده بود از اجساد پسران و دخترانی که ناجوانمردانه بر روی ملت خویش آتش گشوده بودند.

وی درادامه تصریح کرد:اگر ما میلیاردها تومان هزینه می کردیم تا بتوانیم انتقام ۱۷هزارشهیدترور و شهادت شهیدان بهشتی، رجایی، باهنر، قدوسی ،دستغیب وعزیزان دیگر را بگیرم امکان آن وجود نداشت، ولی از آنجا که خداوند دشمنان ما را احمق آفریده خودشان برای انجام جنایتی دیگر وارد خاک مقدس جمهوری اسلامی شدند و چند هزارنفرتلفات دادند و چهره واقعی منافقین که دشمنی با ملت قهرمان ایران بود برای همگان روشن شد.

ارشادی در پایان هم گفت:عملیات مرصاد به نوعی آخرین عملیات ۸ سال دفاع مقدس به شمار می رود که با موفقیت چشمگیر رزمندگان جبهه اسلام به پایان رسید و افزون بر آنکه پیروزی نظامی بزرگی در پی داشت و با ضرباتی که به سازمان منافقین وارد شد از نظر امنیتی نیز برای کشورمان نیز موفقیت بزرگی بود درحالی که  آخرین برگ تاریخ جنگ تحمیلی بسیار افتخار آمیز ورق خورد.

یادی از شهید گچسارانی عملیات مرصاد

ابوالحسن غلامی،جانباز قطع عضو گچسارانی در مطلبی به مناسب گرامیداشت عملیات غرورآفرین مرصاد هم نوشت:اواسط سال 64 بواسطه فامیل عزیزم زنده یاد جانباز شاپور(نادر)اسدالهی با یک جوان رشید به نام احمدفروزان آشنا شدم،ازهمان دیدار اول عجیب مهرمان جوشید.

احمد از من بزرگتر بود و مرتب جبهه می رفت ،وقتی می اومد مرخصی سریع می رفت ،روزمزد کارمی کرد و هیچ عیبی براین کار هم وارد نمی دانست و منتظر قضاوت دیگران نبود.تاحدی ارتباط ما خوب بود که گاهی اوقات درمنزل "آقای سینایی" جنب ساختمان قدیمی جهادسازندگی گچساران ساعت ها باهم بودیم .

وقتی به پدرو مادرم معرفی اش کردم متوجه شدم که احمد نوه یکی از دایی هام از "طایفه دولتیاری" به نام کی فلاح سینایی هستند.بعدازمدتی درابتدای کلاس اول هنرستان عازم جبهه درمرزهای ایران شدم و برگشتم مرخصی،رفتم به دیدار احمد و ندیدمش از شاپور عزیزم پرسیدم و گفت اگر می خوای احمدرو ببینی برو خیابان شهیدبلادیان و پیداش کن!!.

یکی دوبار خیابان را پیمودم و همه جارو نگریستم ولی احمدرو ندیدم،ناگهان بین کفاش هایی که نشسته بودند، چشمم افتاد به احمد که داشت کفش می دوخت و واکس می زد!!رفتم نزدیک باتعجب ازش جویا شدم و درجوابم فرمود:هم فاله و هم تماشا و اینگونه نیز تفسیرش کرد: "من برای کمک به خانواده نیازبه پولش دارم و هیچ عیبی هم دراین کار نمی بینم ولی مهمتر این است که من درمقابل مردم خم می شم و کفش های اونارو واکس میزنم و این یعنی خاک پای مردم بودن و شکستن غرور، منم بابغض رفتم منزل.

سال بعد مجروح شدم و احمد به دیدارم آمد و برگشت جبهه،احمد تبدیل به تکاوری درعرصه اطلاعات وعملیات شده بود.درپایان سال 66با پای مصنوعی حدفاصل مسجد صاحب الزمان (عج) تا فرمانداری گچساران در یک راهپیمایی مردمی بودم که ناگهان یکی از پشت سر من رو بغل کرد و بوسید و درنگاه اول نشناختمش،منو برد تو پیاده رو گذاشت زمین و اونجا فهمیدم که آقا احمد اومده ولی پوستش سیاه و خراشیده ، در "حلبچه" شیمیایی شده بود.

چندماه بعد یعنی در تاریخ 5 مردادماه 67، احمد ما در تنگه مرصاد در نبرد تن به تانک و هنگام شلیک گلوله آرپی جی به سمت تانک اجاره ای تعدادی وطن فروش اجیر شده، همزمان گلوله تیربارچی منافق بعثی مسلک و پیاده نظام آمریکا بر تن پهلوان احمد نشست و به فیض شهادت نائل آمد.

با این تفاسیر نه تنها ملت ایران از نیروهای ارتش آزادی بخش مجاهدین استقبال نکرده و در مقابل تهاجم و تجاوزشان به خاک ایران ایستادگی کردند، بلکه کلیه گروه‌ها و احزاب و شخصیت‌های ضدانقلاب که در خارج از ایران بسر می بردند، رجوی و دیگر سردمداران سازمان مجاهدین را درباره عملیات احمقانه فروغ جاویدان و به کشتارگاه فرستادن هزاران نیروی خود را سرزنش کرده و آن را محکوم کردند.

مجاهدین خلق، در کتاب " عملیات فروغ جاویدان "، آمار کشته‌های خود را 1274 تن اعلام کرده اند که در میان آنان 5 تن از اعضای هیئت اجرایی که هر یک فرماندهی یک تیپ را برعهده داشته و 11 تن از معاونان هیئت اجرایی سازمان به چشم می خورند،بر اساس این آمار، حدود 1100 تن نیز از نیروهای مجاهدین در این عملیات مجروح شدند.

از سوی دیگر52 سناتور آمریکایی چند روز قبل از این ماجرا( حدود 30 خرداد) نامه ای به وزیر خارجه وقت آمریکا ( جورج شولتز ) نوشته و به او می گویند: " آمریکا باید از سازمان مجاهدین که در عراق مستقر است حداکثر استفاده را برای سرنگونی حکومت تهران بکنند ".

سناتوری به نام " مروین دایملی " نیز به شدت نسبت به سرنگونی حکومت جمهوری اسلامی تعصب داشت و در نشست‌های مجاهدین شرکت می کرد و با حرارت به نفع آنها موضع گیری می کرد. در تاریخ 6 تیر 1367 سناتور دایملی در تظاهرات مجاهدین در واشنگتن شرکت می کند و خطاب به شرکت کنندگان می گوید:" نباید دست از تلاش کشید. مطمئن باشید با کمی صبر و تلاش بیشتر به زودی از مهران تا تهران رژه خواهیم رفت."

بنابراین در این عملیات مجاهدین بسیاری از اعضای اصلی و کادر خود را از دست داد. در بین نیروهای مجاهدین تعدادی نیروی خارجی نیز به چشم می خوردند که غالبا به دلیل ازدواج با همسر ایرانی خود که عضو مجاهدین بوده مجبور به همراهی با وی و شرکت در عملیات شدند که تعدادی از آنان نیز کشته شدند.

مسعود رجوی بعدها،مانورهای جنگی بسیاری در خاک عراق به اجرا گذاشت تا ضمن سرگرم کردن و حفظ نیروها، اجازه صدام را برای حمله به تهران گرفته باشد. در آن مانورها که همواره چندین ژنرال عراقی از جانب صدام شاهد و ناظر کار بودند، مانورهای نظامی رجوی را فاقد ارزش نظامی برای سرنگونی حکومت ایران توصیف می کردند و بعضی از صحنه‌های تصنعی نیز باعث خنده و مزاح آنان می شد.

گفتنی است "تنگه چهارزبر" در ۴۴ کیلومتری غرب کرمانشاه قرار دارد وجاده ترانزیتی کرمانشاه ـ خسروی از این تنگه می‌گذرد،این تنگه بعد از شهر ماهیدشت به طرف اسلام‌آباد واقع شده است؛عملیات مرصاد به منظور دفع عملیات "فروغ جاویدان" از سوی سازمان مجاهدین خلق ایران در این تنگه انجام شد. در این تنگه، بنایی به یادبود "عملیات مرصاد" احداث شده و همچنین پس از این عملیات،  نام این تنگه به" تنگه مرصاد "تغییر یافت.

به این ترتیب عملیات مرصاد که آخرین عملیات ۸ سال دفاع مقدس نیز محسوب می‌شود با موفقیت چشمگیری به پایان رسید و افزون بر آنکه پیروزی نظامی بزرگی در پی داشت با ضرباتی که به سازمان منافقین وارد شد از نظر امنیتی نیز برای جمهوری اسلامی موفقیت بزرگی بود و آخرین برگ تاریخ جنگ  نیزبسیار افتخار آمیز ورق خورد.

 

انتهای پیام/

نظرات کاربران

تازه های سایت

پربازدیدها