نظرسنجی

عملکرد شورای ششم دوگنبدان را تا کنون چگونه ارزیابی می کنید؟
13. آذر 1397 - 11:54
کمبود تجهیزات و ماشین‌آلات کشاورزی در زمان کاشت و برداشت و بعضا مستهلک بودن بسیاری ازادوات کشاورزی،از جمله مواردی است که رنج کشاورزان گچسارانی را دوچندان کرده و چالش‎های فراوانی پیش روی کشاورزان دیار بام نفت ایران گذاشته است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی آفتاب جنوب،امروزه کشاورزی در توسعه اقتصادی و اجتماعی اکثر مناطق کشورمان نقشی تعیین‎کننده دارد که  تلاش برای سرعت بخشیدن به صنعتی شدن و گسترش فعالیت‎های این بخش امروز ضروری به نظر می رسد،اگر چه حوزه کشاورزی به عنوان منبع اشتغال نیز مطرح بوده و در بسیاری از مناطق زمینه اشتغال درصد قابل توجهی از نیروی کار را فراهم کرده است.

مشکلات کشاورزان گچساران

هرچند باید توجه داشت که مزارع کشاورزی وسیع در سایه حمایت های مالی و مدیریت کارآمد توام با دانش روز محصولی به مراتب با کیفیت تولید خواهد کرد،اما در این میان متاسفانه استانی مانند کهگیلویه و بویراحمد و به تبع آن شهرستان گچساران هنوز در بخش کشاورزی با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کندکه از هر طرف به آن نگاه شود چالش‎های فراوانی پیش روی کشاورزان دیار بام نفت ایران گذاشته است.

کمبود ادوات کشاورزی

جدای از این مسائل مشکلاتی همچون سنتی‎ بودن، خرد‎ بودن مالکیت اراضی ،عدم آگاهی کشاورزان و نیزکمبود ادوات کشاورزی که هر کدام نیاز به بررسی دقیق خود را دارند ،هرچند در این زمینه باید آسیب‎شناسی شود و این زنجیره از بذری که در زمین کاشته می‎شود تا محصولی که سر از بازار درمی‎آورد را مورد بررسی قرار داد.

این درحالی است که از سال های دور کشاورزی به عنوان يکی از صنايع پايه در اقتصاد کشورمان و نیز بحث خروج کشاورزی از حالت سنتی و مکانيزه کردن آن با ورود ادوات ، تجهيزات و ماشين آلات کشاورزی برای ارتقای کیفیت محصولات کشاورزی درهنگام کاشت،داشت و برداشت؛ وبه منظور توسعه و رشد صنایع وابسته مطرح بوده است.

مهمترين مشکل و چالش پيش پای کشاورزان

با این اوصاف متاسفانه در بسياری از مناطق شهرستان گچساران که حتی نام قطب کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد را با خود يدک می کشند، کمبود تجهيزات و ماشین آلات کشاورزی و يا فرسوده بودن آنها به عنوان مهمترين مشکل و چالش پيش پای کشاورزان مطرح است؛ هرچند استفاده بهینه از ادوات کشاورزی به روز اثرات چمشگیری در کاهش هزینه های تولید،جایگزینی نیروی انسانی ،کاهش ضایعات محصول،اصلاح اراضی کشاورزی،مقابله با آفات و بیماری ها به همراه داشته و به اثبات نیز رسیده است.

ماشين آلات مستهلک و فرسوده

این درحالی است که ميزان تزريق تجهیزات و ادوات به بخش کشاورزی در سال های گذشته جوابگوی ميزان استهلاک ماشين آلات نبوده و اين وضعيت بعضا کشاورزان گچسارانی را مجبور به استفاده از ماشين آلات مستهلک و فرسوده کرده است ،بنابراین در کنار بالا بودن هزينه سوخت، نگه داری و تعميرات و نیز عدم ارائه آموزش های لازم و کاربردی در استفاده بهينه از اين ابزار نه تنها مانع تحقق مکانيزه شدن اين صنعت شده بلکه کشاورزان بسیاری از مناطق این شهرستان را با مشکلاتی دو چندان مواجه کرده است.

شکرگذاری درپی بارندگی های اخیر

هرچند بارش های مطلوب پاییزی در دیار بام نفت ایران، امیدواری کشاورزان را به همراه داشته است اما بسیاری از کشاورزان این شهرستان از کمبود تجهیزات،ادوات وماشین آلات کشاورزی برای کشت پاییزی در این شهرستان از متولیان امر گلایه دارند و می گویند:از هفته های گذشته،با افزایش نزولات آسمانی،کشاورزان دیار خیرآباد گچساران آغاز به کشت زمین های کشاورزی خود کرده اند که با این وجود این کشاورزان زحمت کش ،از ماشین آلات و تجهیزات کشاورزی از قبیل تراکتور ،کمباین،گاوآهن، بذرپاش وخیلی از وسایل مکانیزه که امروز در کشاورزی مدرن استفاده می کنند؛بی بهره هستند.

محمد یکی از کشاورزان نمونه استان است که دراین خصوص می افزاید:امسال بارش باران،بعداز چندین سال کم بارشی وخشکسالی، امید و انگیزه تازه ای به کشاورزان منطقه داده وکشاورزان در چندسال گذشته بواسطه کم بارشی ها ترجیح می دادند که اقدامی در زمین های کشاورزی شان انجام ندهند اما با لطف خداوند امسال همه با شور وشوق زیادی دنبال کشت گندم ،جو وکلزا دراین منطقه هستند.

درنوبت انتظار برای تراکتور

یکی از اهالی  روستای ده جلیل منطقه خیرآباد می افزاید:با وجود گرانی هزینه شخم زدن زمین و نیز کمبود تراکتور در روستا هفته ها می شود که در نوبت انتظار قرار داریم،درفصل برنجکاری هم مشکل کمباین برای برداشت برنج داشتیم که همین کمبود کمباین باعث تاخیر در برداشت برنج وخسارت در زمان بارندگی ها شد.

مسئولین به کشاورزان توجه کنند

وی ادامه می دهد:از مسئولین جهاد کشاورزی تقاضا دارم که با در اختیار قراردادن ماشین آلات و ادوات کشاورزی به صورت اجاره ای و باقیمت مناسب ،کمکی به پیشرفت کار کشاورزان این منطقه نیز داشته باشند.

جوانان به شهر پناه برده اند

درادامه بانویی که پا به پای شوهرش به کشت گندم وجو مشغول است،با گلایه از متولیان امر تصریح می کند:متاسفانه به کشاورزی روستای ما اهمیت نمی دهندوبیشتر جوانان روستا با رها کردن زمین های کشاورزی به شهر پناه برده اند؛ اگر مسئولین چاره ای بیاندیشند و با دادن وام های قرض الحسنه و همچنین فراهم کردن ماشین آلات و تجهیزات پیشرفته کشاورزی به جوانان آنهارا یاری کنند،دیگرهیچ مشکل وغم بیکاری در روستاها نخواهیم داشت.

اجاره بالای ادوات کشاورزی

این بانوی کشاورز درادامه می گوید:هزینه هایی که بابت اجاره تراکتور و کمباین های شخصی باید بپردازیم،سرسام آور است وخیلی از کشاورزان بخاطر هزینه های زیاد ماشین آلات کشاورزی که همه مالک شخصی دارند،از خیر کاشت زمین خود می گذرند.

تسریع درتوسعه کشاورزی استان

اگرچه می توان گفت کشاورزی دربسیاری از مناطق کهگیلویه و وبویراحمد با مکانيزه شدن هنوز فرسنگ ها فاصله دارد و بسياری از کشاورزان مناطق مختلف این استان نتوانسته اند به دلايل مختلف آنگونه که بايد و شايد از مزيت های طرح های توسعه کشاورزی بهره مند شوند، اما مسئولان و متولیان امر از جمله سازمان جهاد کشاورزی می توانند با انجام اقداماتی توسعه اين صنعت را دراستان تسریع بخشند.

با این چشم انداز امید است که مسئولان استانی وشهرستانی، چاره ای برای رفع مشکلات این زحمت کشان بی ادعا بیاندیشند و با واگذاری تجهیزات و ادوات کشاورزی به کشاورزان،گامی در جهت خودکفایی وبها دادن به تولیدات داخلی برداشته و فرموده مقام معظم رهبری که امسال را سال "حمایت از تولید داخلی "نامیدند؛نصب العین خود قرارداده و حال که با افزایش رحمت الهی زمینه مساعدی بوجود آمده، سعی در پیشرفت و گرداندن چرخ بخش کشاورزی این سرزمین حاصلخیز کنند.

گفتنی است روستاهای منطقه خیرآباد از جمله ده ناصر،ده خلیفه،ده مردان معصوم،ده جلیل و پادوک دارای بهترین زمین های کشت گندم ،برنج، جو،کلزا وسیفی جات در کهگیلویه و بویراحمد هستند.

انتهای پیام

نظرات کاربران

تازه های سایت

پربازدیدها